Home » dagjes uit » Een dagje uit met Autisme, Gilles de la tourette of ADHD?

Een dagje uit met Autisme, Gilles de la tourette of ADHD?

Gepubliceerd op 24 februari 2020 om 08:00

Gilles de la tourette? Autisme? ADHD? Ook dan kun je met je kinderen een heerlijk dagje uit hebben. 

Natuurlijk is elk kind anders, en dus ook elk kind wat autisme, Gilles de la tourette of ADHD heeft, dus dit artikel is puur op eigen ervaring en tips van andere ouders met een kind met 1 of meerdere dingen van bovenstaande.

 

Tips voor een leuk dagje uit


Voordat je een dagje weg gaat, vertel je kind waar je naartoe gaat, doe dit niet te lang van te voren, maar bijvoorbeeld 1 week vooraf. Je kind kan zich er toch op voorbereiden, maar kan de periode nog wel overzien.

 

Probeer de week vooraf gaande aan het uitje wat rust in te bouwen, niet teveel spannende dingen bij elkaar.

 

Op de dag van het uitje, probeer niet te haasten, start de dag rustig, probeer de vaste structuur van de ochtend vast te houden. 

Aparte wachtrij

 

Bij veel parken houden ze rekening met kinderen met bijv: autisme of Gilles de la Tourette, je kunt een kaart krijgen waarmee je in een aparte rij kunt wachten of je krijgt een terugkom tijd om in de attractie te kunnen. Efteling, Walibi Holland en Disneyland Parijs hebben dit bijvoorbeeld. Zoek dit voordat je gaat uit, bij sommige parken heb je een doktersverklaring nodig. Je hebt dan bewijs van de arts nodig dat je niet in de reguliere rij kunt wachten.

 

Duidelijkheid, rust en geduld.

 

Als je in het park bent, bepaal samen welke attracties ze graag willen doen, kijk wat mogelijk is en wees hier duidelijk in.

Merk je dat je kind overprikkelt raakt, zoek een rustig plekje op, probeer het te doorbreken. Ga even wat drinken of een broodje eten.

Zorg dat je kind niet te oververmoeid raakt, maak op tijd een einde aan de dag. Genoeg is genoeg.

Geef je kind instellingstijd, zeg bijvoorbeeld: we gaan nog in 1 attractie en dan gaan we naar huis.

Eenmaal thuis, probeer nog even een rustmomentje in te bouwen, laat je kind zijn of haar verhaal nog kwijt kunnen.

 

Let op wat je kind nodig heeft, niet op wat andere denken.

 

Probeer de starende blikken van andere ouders te negeren, mocht je kind heel erg ticcen, of heel boos zijn. Die starende blikken zijn niet belangrijk, kijk naar je kind en probeer hem/haar gerust te stellen. 

Ook zullen er altijd mensen zijn die denken dat je voor kruipt als je in een andere rij mag staan, ook dat...laat ze maar denken. Het is niet eens zo dat je eerder aan de beurt bent, die garantie is er niet. Maar je hebt wel minder prikkels en minder starende blikken.

Mensen denken nou eenmaal snel, hebben al snel vooroordelen, hun probleem. Doe wat goed is voor je kind. Hoe hij/zij zich voelt dat is wat belangrijk is.

Hoe fijn is het als je kind heerlijk kan genieten.

Onze kinderen kunnen op deze manier echt genieten van een dagje pretpark of dierentuin.

En ja ook met deze tips gaat het ooit een keer wat minder goed, maar je voorkomt wel al veel.

 

 

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.