hulpmiddelen om overprikkeling te voorkomen

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 07:00

De wereld om ons heen is hectisch, overal prikkels, drukte, onrust. Voor kinderen is dit soms teveel, lastig om mee om te gaan en vooral voor kinderen die hoog sensitief zijn, autisme hebben, Gilles de la Tourette, ADD, ADHD noem maar op is dit vaak nog extremer. Gelukkig worden hier ook steeds meer dingen voor bedacht, speciale hulpmiddelen voor prikkelgevoelige kinderen.

kauw sieraden

Kauwsieraden

Je ziet het regelmatig kinderen die op hun T-shirt bijten, op een koordje, op hun potlood, nagelbijten. Het is niet gezond en zeker niet goed voor het gebit. Maar het bijten kan kalmerend werken, op het moment dat een kind overprikkeld raakt, kan een impuls op de kaak kalmerend werken.

Daarom zijn er speciale kauwkettingen bedacht, voor lichte kauwbehoefte, gemiddeld of stevige kauwbehoefte. Het ziet er leuk uit, kleren gaan niet kapot en het is beter voor het gebit.

Naast kauwkettingen, zijn er ook kauwarmbanden, covers voor over een potlood, kauwspeelgoed en doppen.

push pop pop bubble

Fidget toys

Kinderen die zich slecht kunnen concentreren in de klas of thuis tijdens het huiswerk, hebben vaak baat bij speelgoed waar ze aan kunnen friemelen. Het friemelen houd je brein en lichaam alert.

Zo heb je de Fidget cube, een blokje met afwisselende friemelmogelijkheden.

Push pop pop bubble: druk de bolletjes in en laat ze weer ploffen, het heeft iets weg van bubbeltjesplastic en is op dit moment ook nog eens de hit van tiktok.

Squishy’s : een soort stressbal, je knijpt erin en voelt heerlijk zacht.

Van dit soort speelgoed zijn vele soorten en het helpt kinderen echt, vaak mogen kinderen in overleg met de juf het ook gewoon meenemen naar school.

verzwaringsdeken

Verzwaringsproducten

Als een kind onrustig is kan een bepaalde druk op het lichaam helpen om zichzelf te ontspannen.

De stevige druk geeft een gevoel van veiligheid en helpt wanneer overprikkeling dreigt.

Ook bij deze verzwaringsproducten heb je meerdere soorten, net wat het beste bij jouw kind past.

Verzwaringskussen, de snuggle huggle, cuddle ball, verzwaringsdeken, verzwaringsknuffels, drukvest.

Test deze producten en kijk wat het beste bij jouw kind past.

Sensorisch spel

Sensopathisch speelgoed is speciaal voor de zintuigen, je laat je zintuigen dingen ervaren: Wat voel je, Wat zie je? Wat ruik je?

Sensorische deeg, een soort klei met extra geur toegevoegd van bijvoorbeeld chocolade of kaneel.

Maar denk ook aan slijm, speelzand, gekleurde rijst, gel met knisperende geluidjes.

Voel, ruik en zie, spelen zonder een doel, maar ontspannend spelen en je zintuigen ontdekken, iets wat ook zeer goed werkt om prikkels te verminderen.

 

Dit zijn verschillende soorten hulpmiddelen die je kind net dat beetje rust kunnen geven, een stukje veiligheid. Het wil absoluut niet zeggen dat het allemaal nodig is, misschien past het helemaal niet bij je kind, maar wie weet zit er wel iets tussen en is het een simpele hulp om je kind zich beter te laten voelen.

Bij ons thuis vinden ze de fidget toys bijvoorbeeld heel fijn en in overleg met de juf mocht dit ook mee naar school, zoiets simpels, iets kleins, maar voor mijn zoon heel groot, want het gaf hem een beetje rust, het leidde hem af van zijn tics waardoor het minder werd en hij zich weer beter kon concentreren op de les.

 

 

 

Deze blog is in samenwerking met Educadora webshop


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.