Nationale voorleesdagen

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 16:00

Van 26 Januari t/m 5 Februari zijn het weer de Nationale voorleesdagen. Het doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Zelf heb ik een dochtertje van 3,5 jaar oud en ik lees haar elke avond voor.

 

Voordelen van voorlezen

Naast dat voorlezen natuurlijk heel erg leuk is, is het een heerlijk momentje op de dag. Bij ons standaard met het naar bed gaan. In de pyjama samen met mama of papa op bed een mooi verhaaltje lezen. Ons vaste naar bed ritueel.

Maar er zitten natuurlijk nog veel meer voordelen aan voorlezen.

 

Het vergroot de woordenschat:

Kinderen die worden voorgelezen hebben meestal een grotere woordenschat. Dit omdat je tijdens het voorlezen moeilijke woorden tegen komt, deze kan je uitleggen.

 

Goed voor ouder/kind band:

Voorlezen doe je samen, samen verdiep je je in het verhaal en maakt plezier. Dit versterkt de emotionele band.

 

Concentratie vergroten:

Door samen verhaaltjes te lezen en plaatjes te kijken, leert het kind goed te luisteren en zich te concentreren.

 

Fantasie ontwikkelen:

Door allerlei verhaaltjes te lezen, vergroot het de fantasie van je kind. Samen kun je er nog over napraten en bedenken hoe het verhaaltje verder kan gaan. Wat gebeurd er met de prinses? Of is de beer nog uit het bos gekomen?

 

Vergroot leesplezier voor later:

Kinderen die veel worden voorgelezen, gaan op latere leeftijd meestal ook meer lezen. Omdat ze het plezier van boeken al hebben ervaren. Ze pakken dus sneller zelf een boek om te gaan lezen.

 

Goed slapen:

Zoals ik al zei, is het voorlezen bij ons thuis echt een vast onderdeel van ons slaapritueel, het is even dat rustmomentje, terug schakelen, geen schermpjes, even echt rust. Kinderen komen hierdoor vaak beter in slaap. Zodra bij ons het boekje dicht gaat, gaat de lamp uit en gaat mijn dochter meteen liggen en doet haar ogen dicht.

De mooiste prentenboeken

Bij ons ligt de kast vol met leesboeken en prentenboeken, maar vaak kiest mijn dochtertje toch wel dezelfde boekjes uit. Ze heeft duidelijk haar favorieten.

Soms gaan we samen naar de winkel en mag ze een nieuw boekje uitkiezen. Bij Bruna vinden ze voorlezen ook belangrijk en hebben ze keus uit allerlei leuke kinderboeken, voor jong en oud. Ze hebben altijd een prentenboek top 10, zodat je heel makkelijk kan zien welke boekjes favoriet zijn.

In de top 10 staat ook het boekje ‘ Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ dit boekje is al jaren een hit bij ons, ook al toen de jongens klein waren! Met dit boek kan het bijna niet fout gaan.

Maar zo is ook het zoekboek van Dikkie Dik een super leuk boek, genoeg keus bij de Bruna dus.

 

Lees jij je kinderen vaak voor? En wat is jullie favoriete voorleesboek?

 

bekijk hier de leukste:


Reactie plaatsen

Reacties

Carin
2 jaar geleden

Zo leuk, ook ik heb dat altijd gedaan.
Inderdaad krijgen ze daardoor een grote woordenschat