Hansa Teutonica big box review

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 07:00

De Duitse Hanze was tijdens de middeleeuwen een samenwerkingsverband van voornamelijk kooplieden uit Noord-Duitsland. De steden die zich aansloten bij de Hanze van kooplieden en steden werden Hanzesteden genoemd.

In dit spel probeer je als handelaar je aanzien binnen de Hanze te vergroten en zoveel mogelijk punten te verdienen.

In deze big box zit niet alleen het standaard bord ‘De Hanze’ maar ook nog twee andere borden ‘De oostelijke Hanze’ en ‘Britannia’  voor nog meer speelplezier.

Inhoud doos

 • De 3 speelborden
 • 5 schrijftafels
 • 1 scoreblok
 • 20 groothandelaren (houten schijven, 4 per spelerskleur)
 • 35 koopmannen ( houten blokjes, 27 per spelerskleur)
 • 15 bonusfiches
 • 1 zwart houten blokje (voor het stedenspoor)

 

Voor de ervaren spelers is er nog extra spelmatriaal:

 • 9 opdrachtkaarten
 • 6 Gunst van de Keizer fiches

 

Doel van het spel

Je probeert als handelaar je aanzien te vergroten binnen de Hanze, dit kan je op meerdere manieren doen.

Je kunt handelaarskantoren openen in zoveel mogelijk steden, een samenhangend netwerk van steden vormen en je handelaarseigenschappen ontwikkelen. Op deze manieren kun je je aanzien vergroten en dus steeds meer punten verdienen.

Het spel

Kies eerst je speelbord naar keuze en het bord voor het juiste aantal spelers en leg alles klaar zoals in de spelregels staat beschreven.

Je legt de 3 gouden fiches willekeurig op de 3 teveernes en schud de rest van de bonusfiches in een gedekte voorraad langs het speelbord. Leg het houten zwarte blokje op de 0 op het stedenspoor.

Elke speler kiest een kleur en neemt van zijn kleur een schrijftafel, 27 koopmannen en 4 groothandelaren.

De startspeler begint en je speelt het spel met de klok mee.

Als je aan de beurt bent kun je 2 tot 5 acties uitvoeren, deze acties staan ook op je schrijftafel.

 • Inkomen: Vul je algemene voorraad met handelaren aan met meer handelaren uit je persoonlijke voorraad (met hoeveel je dit mag aanvullen ligt eraan wat je al hebt vrijgespeeld)
 • Plaats een handelaar: leg een handelaar op het speelbord op 1 van de verbindingspunten.
 • Verdrijf een handelaar: verplaats een handelaar van een andere speler en plaats er je eigen kleur handelaar.
 • Verplaats handelaren: verplaats 2 tot 5 handelaren op het bord, naar een ander verbindingspunt
 • Handelsroute opzetten: als je een route compleet hebt met handelaren van jouw kleur, kun je een handelskantoor openen in een aanliggende stad, een eigenschap ontwikkelen of speciale prestige punten nemen.

 

Aan het begin van het spel kun je nog maar 2 acties uitvoeren, hoe meer je je ontwikkelt, hoe meer acties mogelijk zijn per beurt.

Einde van het spel

 

Het spel kan op 3 verschillende manieren afgelopen zijn:

 

 • Een speler heeft 20 prestigepunten
 • Als alle bonusfisces op zijn in de voorraad
 • Er een 10e stad voltooid is (het zwarte blokje staat dan op 10) Dit komt niet vaak voor.

 

Als het spel is afgelopen ga je alle punten van de spelers tellen, er zijn op veel verschillende manieren punten te verdienen.

 

Regels

Ik snap heel goed dat na deze review het spel nog niet duidelijk is, het is een spel met veel regels, een spel wat je echt meerdere keren moet spelen om het echt helemaal onder de knie te krijgen.

Lees de regels meerdere keren goed door en wat ik erg fijn vond, zoek op internet de speluitleg op wat via een filmpje laat zien hoe alles werkt.

Voor mij werd het toen een stuk duidelijker en dan vooral, spelen, spelen en spelen. Hoe vaker je het speelt, hoe duidelijk alles wordt.

Het is een spel voor spelers vanaf 12 jaar, drie t/m vijf spelers en een spel duurt ongeveer 90 minuten.

Wat vonden wij van het spel?

Wij hebben dit spel nu een paar keer gespeeld, maar het is echt wel lastig om meteen alle regels te weten. Dus we moeten nog veel het boekje er bij pakken.

We zijn echt nog een beetje zoekende hoe alles werkt en vooral wat slim is om te doen.

Het spel heeft meerdere elementen waardoor het een heel verrassend spel is. Het is een strategisch spel met veel interactie. Je bent niet alleen met je eigen spel bezig, maar vooral ook met het spel van de andere spelers.

Je probeert elkaars routes te blokkeren en je eigen routes te maken. Omdat je op heel veel verschillende manieren punten kunt verzamelen, is het echt nog even ontdekken wat slim is om te doen.

Het spel is voor 12 jaar en ouder, dus voor onze kinderen nog iets te moeilijk, er komt zoveel bij kijken waardoor het voor kinderen echt nog te moeilijk is. We hebben het spel wel proberen te spelen met beide jongens, maar voor die van 9 jaar, toch nog iets te ingewikkeld..

Ik denk dat dit zeker een leuk spel is om erbij te pakken op een spelletjesavond met vrienden, zodra je de regels allemaal goed snapt, is het echt een spannend spel met veel interactie en verassende wendingen.

Leuk aan deze big box is ook dat er 3 verschillende borden bij zitten, dus als je het spel goed snapt, kun je voor de variatie ook de andere borden spelen. Maar ik zou zeker beginnen met het basisbord.

Een mooi, spannend spel, waar het niet draait om geluk, maar om tactisch spelen.

Wel heb je bij dit spel tijd nodig, tijd om het te leren begrijpen en tijd om het te spelen. Een spelletje duurt al snel 90 minuten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.