Ons huishouden wordt echt in beslag genomen door schermpjes. De televisie, telefoontjes, de iPad, de Switch, de Playstation.
Zowel de kinderen, maar ook wij als ouders besteden vele uren achter een beeldscherm.
We hebben de kinderen heel vaak al gezegd: 2 uur per dag gamen, meer niet. Televisie kijken tellen we niet eens mee.
En als er dan een keer iets langer wordt gegamed, dan maak ik daar echt geen probleem van, maar het loopt soms echt de spuitgaten uit.
Vooral in de tijd van de thuisscholing, zaten de kinderen het grootste deel van de dag achter schermpjes. In de ochtend voor school en vanaf de middag om te gamen.
Toen mij werd gevraagd of ik voor de jongens de Gametimer wilde testen, leek me dit dan ook heel leuk om te doen. Zou zo ons schermprobleem opgelost worden?

Gametimer
De Gametimer is eigenlijk een digitale zandloper waarmee je heel duidelijk afspraken kan maken met je kinderen. Je kan precies instellen hoelang je kinderen mogen gamen en hoe vaak er pauze genomen moet worden. Voor de kinderen is de tijd zichtbaar op de Gametimer, voor jou als ouder kun je het zien op een app.
Voor je kind gebruik gaat maken van de Gametimer is het belangrijk om eerst samen afspraken te maken voor de maximale schermtijd. Zet vervolgens de afspraken in de weekklok in de Gametimer app. (je kunt voor elke dag een andere tijd instellen)
Zodra de gemaakte afspraken in de app zijn ingesteld worden deze automatisch gesynchroniseerd in de Gametimer.
De Gametimer is nu klaar voor gebruik. Geef de Gametimer aan je kind en de rest wijst zichzelf uit.
Je kan de Gametimer op elk moment uitzetten of op pauze zetten, de Gametimer piept bij het uitzetten 10 seconden.

Voordelen van de Gametimer
De Gametimer helpt je om op een simpele, speelse manier de gametijd voor je kind overzichtelijk en duidelijk te maken. Want wat is nou toch 2 uur gametijd? Dit kunnen de kinderen nu heel duidelijk zien op hun Gametimer. Doormiddel van de lampjes, maar ook de minuten die zichtbaar zijn en aflopen, zien ze precies hoelang ze nog mogen gamen. Is de tijd voorbij? Dan krijgen ze zelfs nog even de tijd om hun spelletje rustig af te sluiten. De Gametimer gaat dan wel piepen, maar het is duidelijk dat de tijd voorbij is.
Discussies over wanneer te stoppen zijn verleden tijd, want een discussie is niet nodig. Het is duidelijk en je kind kan zelf zijn/haar tijd inplannen. Is de tijd in de ochtend al voorbij? Nou dan weten ze dat ze het de dag erna toch iets anders moeten verdelen.
Je geeft je kind zelf de verantwoordelijkheid, je kind leert hierdoor bewuster te met zijn/haar tijd om te gaan. Je kind leert hierdoor ook te organiseren.
De Gametimer geeft de ouders ook beter inzicht in de schermtijd.
Ook kun je met de Gametimer pauzes instellen, zodat je kind niet te lang achter een scherm zit. Dit is voor de ogen van een kind heel belangrijk. Te veel, te lang achter elkaar achter een beeldscherm kan bijziendheid veroorzaken.
Samen met je kind kun je met de Gametimer een balans vinden in wat werkt. Wel of geen pauzes? In het weekend meer tijd? Probeer de Gametimer uit, vind je de instellingen die je in het begin hebt ingevoerd niet fijn?, dan kun je het op een eenvoudige manier via de app aanpassen.

Op de foto hieronder kun je precies zien hoelang de kinderen per dag hebben gegamed. Overzichtelijk in een app op je telefoon.

Onze ervaring met de Gametimer
Als eerste heb ik de jongens zelf een kleur laten kiezen welke Gametimer ze graag wilden hebben.
Toen de Gametimers binnen kwamen moest het gelijk uitgepakt worden en ze wilden gelijk dat ik alles instelden. Met een lach en een ‘oh nee’ nou ziet mama alles, gingen ze met de Gametimer aan de slag.
Het was even ontdekken hoe het werkte, Hoe zet je hem aan (groene kant naar boven), hoe zet je de Gametimer op pauze (Op zijn zij leggen) en hoe gaat het uit. (Rode kant omhoog)
We begonnen met: 2 uur per dag, na elk half uur 20 minuten pauze.
Maar toen kwamen de jongens er toch wel achter dat een half uur heel snel voorbij is. Dit werkte dus niet zo goed voor onze jongens, dus nu hebben we de tijd op 2 uur per dag gezet zonder pauzes, naar eigen inzicht op te maken.
En waar het voor mijn zoon van 9 heel goed werkt, hij pakt ook echt netjes de Gametimer erbij, werkt het voor mijn zoon van 11 nog niet helemaal optimaal. Hij ‘vergeet’ de Gametimer nog regelmatig aan te zetten. Gelukkig herinnerd zijn broertje hem er dan wel aan…fijn die kleine broertjes.
Voor het telefoongebruik van de oudste is het wat lastiger, omdat hij daar gewoon regelmatig even voor 5 minuten opkijkt.
Ik vind de Gametimer voor gamen dus wel goed werken, de kinderen krijgen dan goed inzicht in hun tijd, geen vervelende discussies, heel duidelijk wanneer de tijd voorbij is. Maar voor het telefoongebruik moeten we iets anders verzinnen.
Wel is het alsnog mogelijk dat de kinderen stiekem gamen, want als ze de Gametimer niet aanzetten, dan loopt de tijd natuurlijk ook niet af. Het is een dus wel echt op basis van vertrouwen en om vooral de kinderen zelf de verantwoordelijkheid te geven.
Maar dat stukje verantwoordelijkheid geven vind ik er juist wel heel mooi eraan. Ik bedoel al snoepen ze er stiekem een keer een kwartiertje gametijd bij, dat is ook helemaal niet zo erg. Maar ze leren nu wel echt zelf om hun tijd in te plannen en krijgen beter besef van de tijd. Het geeft een bepaalde rust en waar voorheen discussie was van ‘Moet ik nu al stoppen!?’ Is het nu gewoon visueel gemaakt, ja, je moet nu stoppen want de tijd is voorbij.
Ik vind de Gametimer dus oprecht een erg fijne uitvinding in een tijd vol schermpjes.
Dit artikel bevat gekregen producten.
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een tof ding! Die moeten we ook hebben hier. Geen ruzie en zielige blikken meer 😂
Oooh dit is echt een uitkomst voor m’n dochtertje van 7. Geen onderhandelingen meer, zo weet ze beter om te gaan met de tijd. Love it!