Calico

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 07:00

In Calico probeer je de mooiste en zachtste quilt te maken door lapjestegels met verschillende kleuren en patronen strategisch op je spelersbord te plaatsen. Doe je dit op de juiste manier,door de juiste patronen en kleuren te gebruiken dan kun je katten en knopen verzamelen, deze leveren dan weer punten  op.

Calico

Inhoud doos

 • 4 quilt spelersborden
 • 108 lapjes tegels
 • 24 opdrachttegels
 • 6 zwart/witte lapjes tegels
 • 5 katten scoreborden
 • 80 katfiches
 • 1 stoffe tegelzak
 • 1 scoreblok
 • 52 knoopfiches
 • 1cknoop scoretegel
 • 1 quiltmeester medaille

Het spel

Je hebt bij het spel Calico meerdere spelvormen, voor beginners, de soloversie, de standaardversie en de familieversie voor als je het spel met jongere kinderen speelt.

Dit omdat bij het standaard spel de puntentelling best ingewikkeld kan zijn, je kunt namelijk op allerlei verschillende manieren punten verzamelen, bij de beginnersversie, die absoluut is aan te raden als je het nog nooit hebt gespeeld, is de puntentelling iets minder uitgebreid.

De bedoeling is dus om je quiltspelers bord helemaal vol te leggen me lapjes tegels, (22 beurten),

 de manier waarop je de tegels legt, daar draait het om. Probeer de tegels zo strategisch mogelijk neer te leggen, om zoveel mogelijk punten te verdienen.

Je kunt namelijk punten verzamelen voor bepaalde patronen of kleurcombinaties. Maak je de juiste combinaties dan verdien je een kattenfiche of een knoop, deze leveren uiteindelijk punten op.

calico spelregels

Opdrachttegels

Voor elke opdrachttegel kun je aan het einde van het spel punten verzamelen. Een opdrachttegel bestaat uit 2 opdrachten. Kleur en patroon. Op basis van de 6 lapjestegels die rondom de opdrachttegel liggen worden de punten geteld. Klopt de kleur of het patroon wat de opdrachttegel aangeeft dan verdien je al punten, heb je zowel kleur en patroon goed, dan krijg je extra punten.

 

Kat scoretegels

Er zijn meerdere katscoretegels, deze tegels geven aan uit hoeveel lapjes een patroon moet staan, of hoe de lapjes moeten liggen en onder deze kaartjes kies je willekeurig 2 patronen die tijdens het spel bij de scorekaart horen. Deze combinatie trekt de kat op het kaartje aan.

Lukt het je om op je quilt deze combinaties te leggen, dan verdien je een katfiche. Deze katfiches leveren punten op.

 

Knopentegels

Een knoop verdien je door op je quilt een combinatie van 3 lapjes van dezelfde kleur bij elkaar te hebben liggen. De vorm maakt niet uit, als er maar 3 lapjes van 1 kleur aansluitend aan elkaar liggen.

Lukt het je om van elke kleur een afzonderlijk patroon te maken, dan verdien je de regenpuntknoop voor extra punten.

calico review

Zoals je kunt begrijpen kan deze puntentelling vooral in het begin erg lastig zijn om te onthouden, vandaar om echt te starten met de beginnersversie. Voor een spel met kinderen speel je de familieversie. Bij deze versie doen de opdrachttegels niet mee.

 

Wat vonden wij van het spel Calico?

In het begin moesten we eerst even goed kijken welke versie we moesten spelen. Bij de familieversie staat dat je dit doet icm van de regels van het standaard spel.

Maar aangezien we het spel nog niet eerder hadden gespeeld, hebben wij het gecombineerd met de beginnersversie.

Dan nog is het in het begin echt even nadenken, wanneer verdien je een knoop?,  hoe werken de patronen bij elke kat?, Maar de opdrachttegels konden we achterwege houden aangezien we de familieversie speelden.

Het spel is in deze versie heel goed te spelen met kinderen vanaf 9 jaar. Mijn zoon van 9 had al heel snel door wat hij moest doen. Het is een spel en puzzel in 1. Het heeft weinig met geluk te maken, maar vooral met inzicht.. Wij vinden het een erg leuk spel en ook al spelen de kinderen mee, ik denk dat we de volgende keer de opdrachttegels best kunnen gebruiken. Dit zal weer even nadenken zijn, maar geeft het spel dan nog meer diepgang, nog strategischer, iets waar wij wel van houden.

Erg grappig vonden wij ook dat de katten, ook echte katten zijn. Achterin het spelregelboekje staan foto’s en een verhaaltje van de katten die in het spel gebruikt worden.

Het spel ziet er mooi uit, frisse kleurtjes, goede kwaliteit van materialen, erg uitnodigend.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.