Wel of geen schermtijd voor kinderen?

Gepubliceerd op 7 september 2020 om 11:14

Schermtijd

We hebben in ons huis duidelijke afspraken over de schermtijd in huis. De regels zijn duidelijk voor de kinderen, we herhalen die regels ook regelmatig, maar houden we ons hier aan? Nee!

 

Het is een onderwerp waar je het wel vaker over hebt met andere ouders en dan zeg ik ook ‘Nee onze kinderen mogen niet langer dan een uurtje per dag gamen. Nee ze hebben echt niet alleen gegamed, ook lekker buiten gespeeld’. Net of je je moet verantwoorden, want anders ben je een echte loedermoeder.

 

Je bent bijna verplicht je kinderen schermtijd te geven, want dat wordt geadviseerd, iedereen doet het, dus ja dan doen wij dat ook natuurlijk.Consequent zijn

 

En ja af en toe lukt het hoor, consequent zijn met de schermtijd, maar heel vaak lukt dit niet.

 

Ik weet dat mijn kinderen veelste veel achter de tv, computer en achter hun telefoon/tablet zitten, maar het is vaak ook wel makkelijk.

Ze vermaken zich, zijn even stil en ik kan mijn ding doen.

 

En hoe slecht dit ook klinkt, ik ben er van overtuigd dat dit in meerdere huishoudens gebeurd, misschien zelfs wel in de meeste huishoudens.

 

Maar ouders durven er niet zo goed voor uit te komen, want ja wat moeten andere ouders wel niet denken.

 

2020 versus 1990

 

Maar de tijd is ook gewoon anders dan 30 jaar terug, toen wij klein waren speelden we inderdaad meer buiten, maar toen waren er ook kinderen buiten om mee te spelen.

 

Tegenwoordig is er buiten helemaal niks meer te doen, want iedereen zit binnen. En die kinderen zullen echt niet heel dag een boek aan het lezen zijn, nee waarschijnlijk zit 3 van de 4 kinderen gewoon achter een schermpje. 

 

Er is ook zoveel te beleven op die schermpjes, games, vlogs, al het nieuws, alle hypes alles gebeurd daar in dat schermpje. 

 

Zit je als kind niet achter een schermpje, kan je tegenwoordig bijna niet meer meepraten met de rest, want het gaat nergens anders meer over.

 

Ook afspreken met klasgenootjes gebeurd steeds vaker digitaal, want ze hebben dan bijvoorbeeld afgesproken samen Fortnite te spelen, ieder thuis achter hun eigen computer.

 

Baal er ook wel van

 

En soms balen we er ook wel van en dan zeggen mijn man en ik weer tegen elkaar ‘ We moeten echt weer strenger worden met de schermtijd’ Maar keer op keer vallen we toch weer terug in het oude patroon.

 

Je wilt ook niet dat het dwangmatig wordt of een verslaving dat gamen, daarom probeer ik sowieso de kinderen vaker mee erop uit te nemen, even naar buiten of samen boodschappen doen.

 

Maar op de loze momenten dat ik zelf bezig ben met iets, tja dan wordt toch weer vaak dat schermpje gepakt en ik denk dat het gewoon lastig tegen te houden is, vooral als de kinderen ouder worden.

 

Dit is toch wel de jeugd van tegenwoordig, samen gamen, samen vlogs maken, kijken naar hun idolen op YouTube. 

 

Vroeger wilden  kinderen graag politie, astronaut, kapster of verpleegster worden, nu een bekende Youtuber!

 

Hebben jouw kinderen schermtijd? Of vinden jullie het toch ook wel lastig?

Lees ook mijn blog over de HeroMask VR bril

een VR bril om educatief te gamen.


Reactie plaatsen

Reacties

Merel | De Mamagids
3 jaar geleden

Wat een eerlijk en verfrissend artikel. Er zijn maar weinig ouders die dit durven zeggen geloof ik, terwijl het vrijwel overal gebeurt.

Moet zeggen dat t hier thuis relatief makkelijk is om ons aan schermtijden te houden: we hebben geen spelcomputer en geen tablets in huis. De kinderen spelen dus veel buiten, maar dat kan ook omdat ze weinig in leeftijd verschillen én we een kinderrijke buurt hebben waar de andere kinderen ook veel spelen. Toch voorwaarden die meehelpen.

Neemt niet weg dat ze op sommige dagen veel televisie kijken trouwens. Zo is er overal wel wat denk ik. Denk dat het voor ouders gewoon iets is om regelmatig bewust bij stil te blijven staan. Uiteindelijk zijn we zo'n beetje de eerste generatie die hier echt mee te maken krijgt en is het gewoon een beetje zoeken nog naar balans.

Celeste
3 jaar geleden

Vriendin van mij is behoorlijk stikt met haar zoon van 8 en telefoon/tablet tijd. Ik ben blij dat ik in van de 70's kom ;)

Henk
3 jaar geleden

Zolang ze ook buitenspelen en andere dingen doen maakt het toch niet uit?

Uniek overnachten
3 jaar geleden

Ik denk dat het in veel gezinnen een moeilijk evenwicht zoeken is. Helaas is er niet 1 goed antwoord...

nicole orriens
3 jaar geleden

Ze hadden het wel maar toen ze naar de middelbare school gingen verloren we alle controle helaas.

ikeetplantjes
3 jaar geleden

Dit lijkt me ook een erg moeilijk onderdeel van het ouderschap. Ik heb zelf geen kinderen, maar kan me voorstellen dat ik zelf de grootste moeite zal gaan hebben met consequent blijven.

Daniëlle Springer
3 jaar geleden

Wat een eerlijk artikel. Ik heb zelf geen kinderen. Dus kan er niet helemaal over meepraten. Ik weet ook niet hoe ‘erg’ het is als ze veel op hun scherm zitten. Een beetje afwisseling zal wel goed zijn, maar zoals je al zegt er is zo veel te beleven en waarschijnlijk willen de kinderen ook kunnen meepraten over bepaalde online onderwerpen.

Elisabethsfavorieten
3 jaar geleden

Schermtijd is een hele lastige. Ook al heb ik nog geen kids. Denk dat ik dat toch wel wil beperken. Zeker omdat er zoveel meer is dan een beeldscherm.

Marjolijn
3 jaar geleden

Schermtijd is lastig, want inderdaad wat je zegt even stofzuigen, kinderen achter een schermpje en je kan ongestoord je gang gaan zonder om de 2 minuten MAMA!!!

Cynthia
3 jaar geleden

Ja, we hebben er hier thuis wel een duidelijke mening over en proberen onze dochter te stimuleren ook veel offline te spelen.

Manon
3 jaar geleden

Ze kunnen ook educatieve spelletjes etc doen op de iPad, computer, telefoon. Dan voelt het misschien minder makkelijk zeg maar.