Grappen over Tourette, stop ermee!

Gepubliceerd op 6 oktober 2020 om 18:19

Grappen over tourette

Grapjes maken over kanker, kan echt niet, grapjes over huidskleur kan echt niet..

 

Maar waarom mogen grapjes over Tourette wel? Waarom ligt iedereen altijd dubbel als een Touretter weer belachelijk wordt gemaakt..

 

Ik maak me er steeds bozer over..Tourette

Tourette, bij de meeste bekend als die scheldziekte, of die gekke bewegingen. Maar als mensen zich iets meer zouden verdiepen in Tourette, da wisten ze dat het veel meer is dan dat. 

 

Maar een klein deel van de mensen met Tourette heeft een scheldtic, veel vaker zie je andere tics: neus ophalen, keel schrapen,motorische & vocale tics. Maar ook hangt Tourette vaak samen met ADHD, dwangneurose, depressies of autisme.

 

In Nederland zijn ongeveer 170.000 mensen met Tourette waarvan 15% een scheldtic heeft.Kinderen met Tourette

Er zijn ook kinderen met tourette en die kinderen hebben het vaak erg zwaar. Want weet je wel hoe vermoeiend het is om te proberen heel dag zo min mogelijk te tikken? Weet je wel hoe verdrietig het is, om die boze blikken te krijgen, als ze als tic voor de 30e keer in een minuut hun neus ophalen. Nee mensen het is geen Corona, het is een tic.

 

En als ze door klasgenootjes worden nagedaan, uitgelachen. 

 

Als ouders  probeer je dan je kind uit te leggen, dat mensen niet beter weten, dat ze zich er niks van moeten aantrekken, dat het niet leuk is, maar het is niet anders.

 

Media

‘S avonds zit je weer op de bank, 2 tikkende kinderen naast je op de bank.

Je probeert het te negeren als ouder, maar ook als ouder is het ooit zwaar, die geluiden die bewegingen. Maar ja voor het kind is het natuurlijk nog veel heftiger.

 

En dan kijk je weer naar Jinek, daar gaat het voor de zoveelste keer over discriminatie of over Corona, wat zeker belangrijke onderwerpen zijn, maar tussendoor wordt er door zo’n lolbroek wel een grap gemaakt over Tourette? Of ze laten een grappig filmpje zien, heel de tafel ligt dubbel..want ja dat schelden is echt grappig joh!

 

Wat??  En waarom mag dat wel? Weet je hoe kwetsend het  is voor mijn kinderen, hoeveel pijn het mij als moeder doet, dat het blijkbaar maatschappelijk wel geaccepteerd wordt dat mensen met Gilles de la Tourette belachelijk gemaakt mogen worden! Ook op de radio hoor je regelmatig grappen.

 

Mensen denk toch eens na, een negerzoen eten mag niet en kinderen of volwassenen met Tourette zich nog onzekerder laten voelen, geen probleem?

 

Tourette is niet grappig, het is een neurologisch syndroom. Het is iets wat ik niemand gun.

 

Mijn kinderen zijn toppers en gaan er super mee om, maar mensen probeer eens wat vaker na te denken voordat je iets zegt/denkt of doet...

 

 

bron foto:freepik


Reactie plaatsen

Reacties

celestialrebel ~★~ www.celestialrebel.com
3 jaar geleden

Ik had een buurman met tourette, voor hem natuurlijk heel vervelend maar als hij dan op het balkon stond en een aanval kreeg dan was het als buitenstaander ontzettend grappig om te horen (wat hij zei op zulke momenten is te vunzig om hier te vermelden). Ik had wel met hem te doen...

Carin
3 jaar geleden

Schandalig dat mensen zo met de gevoelens van kinderen omgaan
Denk eens na mensen; wat je zoveel aanricht en zoveel verdriet als je die kids daarop afrekende
Laat ieder in zijn waarde, ze hebben het al zwaar genoeg 😊😉

Caroline
3 jaar geleden

Grappen over mensen met een aandoening, beperking of mensen van een minderheidsgroep zijn not done. Het is geen humor, het is de ander belachelijk maken om zelf de triomfantelijke lokbroek uit te hangen. Bah.

Kirsten Mamagisch
3 jaar geleden

En je slaat de spijker op z’n kop. We roepen maar zo makkelijk vanalles, maar pas als je er mee te maken hebt, weet je pas hoe erg het is. En hoe veroordelend mensen erover kunnen zijn. Knuffel!