De decembermaand, prikkels overal.

Gepubliceerd op 26 november 2020 om 07:00

Wat heerlijk die decembermaand. De feestdagen, cadeautjes, vakantie, een maand vol plezier en allerlei dingen om te doen.

Maar niet iedereen vind dat even fijn, voor een grote groep kinderen, maar ook volwassenen is dit een maand om gek van te worden.

 

Prikkels

Voor kinderen en volwassenen met ADHD, Autisme, NAH, Gilles de la Tourette of die hoog sensitief zijn komen dingen net wat harder en extremer binnen.

En waar ons hoofd af en toe overloopt, is dat bij hun net iets eerder.

Een prikkel is een stukje informatie wat binnenkomt via onze zintuigen.

Maar als die zintuigen extreem gevoelig zijn, komen al die prikkels dus ook enorm hard binnen.

Horen, zien, voelen, ruiken en proeven,  dit zijn allemaal prikkels die verwerkt moeten worden.

 

De decembermaand

Een maand vol spanning, alles gaat net iets anders dan normaal.

Cadeautjes, Sinterklaas, verrassingen, familiebezoek, veel vrije dagen, lichtjes, muziekjes, stress in huis om alles op tijd in huis te hebben, naar opa & oma, pakjesavond, Sinterklaas op school, je schoentje zetten, die gekke boom vol lichtjes in huis, kerstontbijt op school.

Wat een drukke maand, wat een hoop veranderingen, spanningen, veel te zien, te horen, te ruiken…

Vaak denken we er niet zo over na, maar kijk even naar dit lijstje hier boven, waarschijnlijk vergeet ik nog de helft.

En waar wij denken, wat ruiken die pepernoten lekker, wat ruikt die kerstboom lekker, wat een mooie lichtjes, wat leuk die cadeautjes, kan met bij kinderen die last hebben van al die prikkels, dus 1 grote error zijn! Die emmer, dat hoofd, loopt helemaal over.

Zoveel prikkels, teveel om te verwerken, en wat dan?

 

Teveel prikkels

Komen er teveel prikkels binnen, dan kan dat leiden tot driftbuien, boosheid, hyper worden, hoofdpijn, ruis in je oren, verhoogde hartslag, vermoeidheid, verminderde concentratie, slecht slapen, onrust, verdriet, meer last krijgen van tics (Tourette)

In extreme gevallen kan iemand gewoon echt ziek worden, overgeven, koorts..

 

Het klinkt overdreven, maar dit is het niet.

Overprikkeling is echt heel vervelend.

 

Tips om overprikkeling te voorkomen

 

  • Bereid je kind goed voor op alles, probeer een routine te vinden in deze chaotische maand. Werk eventueel met pictogrammen, zodat alles goed te overzien is. Verrassingen, probeer het voorspelbaar te maken.

 

  • Probeer je kind in alle tijden een plekje te geven waar hij/zij zich even kan terug trekken, een rustig plekje.

 

  • Probeer sommige prikkels minder hard binnen te laten komen, bijvoorbeeld een koptelefoon of oordopjes om geluid te dempen.

 

  • Vertel familie/ vrienden erover, zodat ze het een beetje begrijpen en er rekening mee kunnen houden.

 

  • Plan niet teveel, het lijkt leuk om overal naar toe te gaan, alle sinterklaasvieringen, alle kerstshows, heel de kerst vol bezoek, maar voor iemand die snel overprikkeld is, is het helemaal niet zo leuk. Probeer het te minderen. Less is more..

 

  • Luister goed naar degene die snel overprikkeld is, als hij/zij aangeeft dat het genoeg is, probeer hier dan gehoor aan te geven.

 

En alle die verplichtingen, het moet niet, het mag.. Willen jullie al die bezoekjes aan familie? Je kunt tradities ook veranderen aan wat het beste bij jouw gezin past.

 

Als je als gezin, maar ook als buitenstaander op deze dingen let, het een beetje probeert te begrijpen, dan is dat al heel erg fijn voor degene die snel overprikkeld is.

 

En dan kan die Decembermaand toch nog best leuk zijn.

 

bron foto: freepik.com


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.