Onzekerheden van kersverse ouders

Gepubliceerd op 31 december 2020 om 07:00

Weet je het nog, de eerste keer dat je moeder werd, de onzekerheden die je had? Of moet je nog moeder worden en maak je je druk om alles?

 

Die onzekerheden hebben meer kersverse ouders en ook het consultatiebureau zorgt meestal niet voor minder onzekerheden, ik kwam er juist vaak met nog meer vragen vandaan, doe ik het wel goed? Moet het zo?

 

Hieronder 12 typische dingen waar ouders onzeker over kunnen zijn als ze net een kindje hebben.

 

onzekerheden

 

 • Drinkt mijn kindje wel genoeg? Komt mijn kindje wel genoeg aan? Dit was bij mij echt een dingetje hoor. Als de kleine een keer niet dronk, dan maakte ik me al snel druk. En dan die weegschaal, ipv dat ik me daar zekerder door voelde, maakte dat ding me peu nerveus!!

 

 • Ademhalen baby, daar ligt je baby dan in het bedje, rustig aan het slapen...maar ademt hij nou wel? Ik hoor niks! Even goed luisteren...ja dat is de reden, waarom mijn man de kinderen zo lang in een wiegje op onze kamer wilde houden.

 

 • geldzaken, een baby kost geld, kunnen we het wel betalen? Is het niet te duur? En dan een tweede of derde kindje, gaat dat wel financieel?

 

 • ongelukjes, oh zo voorzichtig, bang dat je kleintje van de commode valt, of dat je van de trap valt met de baby op je arm.

 

 • Kwijt raken, als de kinderen eenmaal kunnen lopen, dan zou je willen dat je 2 paar ogen in je hoofd had, voor en achter, want je zou ze maar kwijt raken.

 

 • Hou ik wel genoeg van mijn kind? Voelt het zo dat moedergevoel? Of had ik me anders moeten voelen? Nee die hormonen helpen dan niet echt mee in het begin.

 

 • Die groeicurve van het consultatiebureau en ook het lijstje met wanneer een baby iets ‘moet’ kunnen! Verschrikkelijk gewoon. Elke kind is anders, dus die lijstjes wat een ramp..

 

 

 • Naar je werk gaan en je kindje bij de oppas laten. Doe ik hier wel goed aan? 

 

 • Als je kindje niet stopt met huilen...wat nu? Is er iets mis? Waarom kan ik dit niet? Waar zit die ‘uit’ knop?

 

 • Als je kindje voor de eerste keer ziek is...wat moet je doen? Wanneer moet je de dokter bellen? Wanneer een zetpil?

 

 • slechte eigenschappen van jezelf of je partner, zal mijn kindje deze eigenschappen ook hebben? Zal mijn baby later een leuk kind zijn? Veel vriendjes krijgen?

 

Dit zijn 12 onzekerheden die veel kersverse ouders hebben, en de lijst is nog veel langer…

 

Zoveel onzekerheden, maar dat hoort erbij.

 

Ik was ook onzeker bij de eerste, bij de tweede al een stuk minder, maar die onzekerheden blijven altijd wel.

 

Je houdt van je kinderen, wil het goed doen.. heel normaal…

 

Maar zolang je je best doet, je moederinstinct goed blijft volgen, dan komt het vaak wel goed. En anders heb je vaak genoeg lieve mensen om je heen die je willen helpen.

 

Al zijn al die goedbedoelde adviezen af en toe ook wel een beetje irritant.. 

 

Maar mijn kinderen zijn inmiddels 11,9 & 2 en alle 3 gezond. Ook al gingen die flesjes lang niet altijd leeg, huilde ze ook regelmatig en zijn ze ook wel eens met een bult thuis gekomen.

 

Die dingen horen bij het opgroeien en bij elke leeftijd van je kind horen weer andere dingen waar je je als ouder onzeker over kan voelen.

 

Waar was jij onzeker over toen je net moeder werd?

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.